Brukserfaring Cotech 4 T vedkløyver fra Clas Ohlson

Etter jeg ble spurt om hva jeg ønsket meg til bursdagen etter passert 30 var jeg rimelig lei av boxere og sokker. Jeg satt meg da ned og skrev en liste over essensielle verktøy og maskiner en måtta ha i hus. Det viser seg da at samboeren rasket sammen det som var av familie og venner. Fikk da denne kløyveren og en kapp- og gjærsag + diverser smått til bursdagen.

cotech vedkløyver stort

Etter jeg fikk gratis ved fra en nabo (bare å komme å hente så mye jeg ville av sitkagran), var jeg solgt.

Dette blir min første «test». Jeg kommer ikke til å skrive det som en test da dette mer blir en glad amatørs erfaring med bruk av maskinen.  Det viser seg også at jeg har brukt den feil.

Montering og bruksanvisning

Selve monteringen bestod i å skru sammen stativet og feste kløyveren til dette. Det tok ca 20 min, og var ikke særlig vanskelig. Bruksanvisningen er ok, og rimelig rett frem. Jeg er dog ganske utålmodig av meg, så jeg fikk ikke med meg lufteskruen. Siden jeg er helt uerfaren med vedkløyvere, og det stod «godt gjemt» på side 3 av sikkerhetsinstruksene så brukte jeg den kanskje 3 måneder før jeg lærte om den. Dette kunne godt stått med store røde bokstaver både på kløyver og i bruksanvisning under «begynn arbeidet». Men dette tar jeg helt og holdent på min kappe. Etter ca 18 mnd. bruk ville ikke kløyveren skli tilbake i utgangsposisjon. Regner med dette skriver seg til problemer med feil bruk uten lufteskruen åpnet. Jeg regner også med jeg har latt den stå ute under presenning med skruen åpen, slik at det har kommet kondens i kammeret.

Siden jeg stort sett har kløyvd sitkagran og lønn baserer jeg brukserfaringene på dette.

Bruk

Kløyveren er kun 4 tonn. Dette var stort nok til min bruk til å begynn med. Det var riktig nok noen få kubber med store kvist i jeg ikke klarte å kløyve.  Jeg fikk lagt opp kubber på 30 cm lengde, og opp til 50 cm diameter.

Tohåndsgrepet fungerer greit. Dette gir dog liten mulighet for manipulering av kubben før den kløyves, noe som kan være en fordel. Jeg laget til en spake som startet elektromotoren. Dermed fikk jeg håndtert kubben med en hånd. Dette er fra et sikkerhetshensyn ikke tilrådelig, og direkte brudd på sikkerhetsforskriftene. Når det er sagt, så foretrekker jeg å kunne styre kubbene. Jeg tror også at de aller fleste voksne som går til anskaffelse av en kløyver vet at man kan kveste seg stygt på den.

En fordel med denne kløyveren er at elektromotoren er rimelig støysvak. Den går også kun så lenge trykkplaten presser kubben. Dermed blir det også mye mindre støy enn med en som går hele tiden.

Kniven er god, og kløyver det aller meste.

Det fulgte også med en liten spinkel sak man kunne forkorte gangavstanden til trykkplaten med. Denne er i metall og ble etter en stund bøyd. Dermed måtte jeg ty til en plankebit bak trykkplaten for å begrense lengden trykkplaten måtte gå før den dyttet kubben i kniven.

Kløyveren varte 2 sesonger, selv med feil bruk.

Kvalitet

Sett bort fra feil bruk og at den stod ute under presenning når den ikke var i bruk, har jeg følgende anmerkninger.

Kløyveren viste ingen tegn til rust som jeg kunne se. Den gjorde jobben sin, og har kløyvd ca 100 kubikk.

Da jeg fikk problemer med at sylinderen som dytter trykkplaten ikke gikk tilbake, prøvde jeg å åpne opp og finne feilen selv. Da viste det seg at et par av skruene som holdt fjærene på plass ikke satt skikkelig i. Ene fjæren spratt av, og jeg måtte lete etter skruer. Det virket på meg som om skruene var vibrert ut av gjengene.

Ellers viste ikke kløyveren noen tegn på dårlig kvalitet i forhold til prisen.

Jeg er ganske fornøyd med produktet i forhold til prisen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *