Fresebord del 1

Siden jeg gikk til innkjøp av en CMT håndoverfres fra C. Dahm tenkte jeg at et naturlig første prosjekt kunne være et fresebord.  Under arbeidet har jeg innsett at en føringsskinne til sirkelsagen, eller en kappeslede til bordsagen kanskje hadde vært et bedre valg.

Planene hentet jeg fra crestonwood.com. Hadde jeg skulle begynt på nytt kan det være jeg hadde valgt fresebordet til medlemmet Gøffe på byggebolig.no. Å lese den tråden, og se bildene derfra har vært til stor inspirasjon for å i det hele tatt begynne. Men jeg glemte den tråden, og fant den tilbake når jeg allerede var i gang.

Å kappe plater med en cotech sirkelsag fra Clas gikk forsåvidt helt greit. Beine kutt ble det ikke, men det akriditerer jeg mest til det fakta at jeg ikke brukte en føringsskinne. Men det skulle uansett kappes i mindre biter etter at cutlisten var gjennomført.

Neste gang jeg lager noe ut av kryssfinerplater skal jeg ta en ekstra notis av sidene som er på platen før jeg starter å kappe. Altså sidene som er kappet på fabrikk. Da kan jeg bruke disse som utgangspunkt når jeg kapper sidene i en kappeslede på bordsagen.

Det ble nemlig neste oppgave. Og å frisage bord på bordsagen er ikke å anbefale for min del. Kunne ikke bruke parallellanlegget siden jeg hadde kappet skjevt med sirkelsagen.

Etter at platene stod inne og tørket siden det regnet når jeg delte opp platene var det på tide å dele opp og frese nødvendige spor i platene. Jeg laget en «dado jig» som var ganske hendig, bortsett fra at jeg selvfølgelig ikke har et skikkelig arbeidsbord å spenne fast emnene på. Så da ble sporene flisete og noe unøyaktig. Dette antar jeg er pga. for hurtig fresing, dårlig fresestål og mulig feil hastighet og føring av fresen. Jeg kommer til å lage en bedre utgave av jiggen slik at det blir mye mer nøyaktig.

Unøyaktighetene vil sikkert sende frysninger nedover ryggen på enkelte skikkelige entusiaster, men ingenting av dette vil vises i det endelige produktet. Målet her er også å gjøre med kjent med utstyret og metoden, ikke å lage det perfekte fresebordet.

Etter en del fresing, kapping og noe stikksagarbeid ble jeg ferdig med å tilpasse platene. Det var nå på tide å lime sammen bordet. Det første som ble limt sammen var bunn, bakvegg og sidevegger. Her viste unøyaktighetene seg relativt godt i noen av sammenføyingene.

Jeg hadde også oversett et fresespor midt under på platen som var i midten, slik at jeg ikke kunne lime denne fast før det var frest. Dette ble gjort etter bordet hadde stått over natten.

Her klarte jeg å kappe feil på midtdelerne øverst. Så her må jeg til med lim og multiverktøy for å tilpasse.

Det er så langt jeg har kommet i skrivende stund. Mye slurvearbeid, og en del frustrasjon. Men jeg tror sluttresultatet skal bli «godt nok». Den som venter får se..

 

1 kommentar til “Fresebord del 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *