Rustfjerning ved hjelp av elektrolyse

I min iver etter å skaffe meg alle bordsager i hele verden fikk jeg kjøpt en Gjerdesag 1203 for 300 kroner på finn. Den så mildt sagt sleten ut.

Etter jeg pusset opp den gamle sementblanderen var jeg ikke særlig giret på å gå i gang med vinkelsliperen for å pusse bort rust. Så i stedet satt jeg meg ned å googlet rustfjerning. Det ble foreslått alt fra sitronsyre, ferrobet, cola og all verdens remedier. Det som fristet mest for meg var derimot elektrolyse. Rustfjerning vha elektrolysebad foregår ved å bruke en offeranode av stål. Viktig at dette ikke er rustfritt stål da det produserer kreftfremkallende stoffer.

Det ble til mye prøving og feilling. Jeg har for øvrig ikke full begrepsforståelse, så noen feil kan forekomme. Du bør sjekke andre kilder også hvis du har planer om å gjennomføre dette.

Denne siden er veldig grundig (engelsk).

Utstyret man trenger er som følger:

  • Plastkar som ikke leder strøm
  • Krystallsoda (Natriumkarbonat, ikke Natriumbikarbonat). Dette fikk jeg kjøpt på Meny
  • Offeranoder i form av stål.
  • Batterilader som ikke er av typen smart. Jeg har seriekoblet klemmene for å få større effekt.
  • Festeanordninger til anodene
  • Børster til å fjerne rust som sitter igjen. Messingbørste ser ut til å fungere bra!
  • Lunket vann

Før du evt. benytter deg av dette skal du være klar over at dette produserer knallgass, og man bør holde antenningskilder langt unna. Aller helst bør man gjøre dette ute. All håndtering av laderen bør skje når den er trukket ut av strømnettet da det kan oppstå gnist på polene.

Når alt er klart pleier jeg å børste av flak med rust, og fjerner rester av grease og evt. WD40 som er brukt til å løsne deler. Anodene får seg en runde med vinkelsliperen slik at rent metall kommer frem.

Deretter legger jeg delene som skal renses opp i baljen, fester på minuspolene på denne delen. De svarte klemmene går altså på det som skal fjernes rust på.

Så fester jeg anodene i karet og ser til at de er unna katodene (de svarte klemmene og godset som skal behandles). Deretter fester jeg de røde klemmene (plusspol) på offeranodene. Det er viktig at disse ikke kommer ned i elektrolysebadet da de vil korroderes bort veldig fort

Til slutt fyller jeg ca 2 spiseskjeer med krystallsoda pr. 5 L med lunket vann i en bøtte. Så rører jeg det godt sammen og heller det opp i karet slik at det dekker delen som skal behandles, men ikke klemmene til stålet.

Når alt er på plass, og jeg har sjekket at ingen av klemmene har flyttet seg slik at de kan komme i kontakt med hverander, så setter jeg i kontakten til laderen.

Her ligger spenningen på ca 3 Ampere. Det er greit nok. Det er vistnok bedre jo høyere spenning. Men ved denne spenningen har jeg gode resultater etter noen timer, og hvis det står i f.eks. 2 døgn er det veldig bra.

Her har det stått ca. 20 timer.

Det aller meste av rusten er borte, og erstattet med magnetitt. Det svarte man kan se. Så lenge delen ligger i løsningen med strøm på vil den ikke ruste. Prosessen vil heller ikke ta bort metall som ikke er rustet. Man kan i teorien altså ikke la delen ligge for lenge.

Hvis delene er veldig rusten hender det at jeg tar den ut og rengjør den og anodene samt skifter vann.

På bildene over kan man se at den gamle lakken er løsnet, og det meste av rusten er erstattet av magnetitt.  Jeg henger delene opp med en gang og tørker av vannet. Så vasker jeg over med rødsprit slik at skitt forsvinner, og delene tørker hurtig. Deretter sprayer jeg de med zinkspray (kaldgalvanisering). Etter noen dager lakker jeg over med original lakk fra Gjerdesagen.

Prosessen er sakte, og det er en del arbeid med å rengjøre de etterpå. Fordelen er at det er lett hvis du bruker en drill med forskjelliger messingbørster. Og all rust på delen blir behandlet.